Κάθε θύρα έχει την δική της αποστολή!

Πολλές φορές, χάριν ευκολίας στις ηλεκτρονικές συσκευές και ιδιαίτερα σε προϊόντα ήχου και εικόνας, υιοθετούμε ανορθόδοξους και λάθος τρόπους χρήσης.

Σύνηθες φαινόμενο είναι η λήψη και δρομολόγηση του ηχητικού σήματος σε ηχεία δια μέσου της εξόδου των ακουστικών. Κλασσικό παράδειγμα είναι η τηλεόραση, το Laptop, ο Η/Υ και παρ’όλο που υπάρχει λύση να λαμβάνουμε το εξερχόμενο ηχητικό σήμα διαφορετικά, εμείς εμμένουμε στον εύκολο και παράλληλα, λάθος τρόπο, νοοτροπία που συχνά συναντάμε και στους χρήστες των καρτών ήχου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η θύρα / έξοδος των ακουστικών ιδιαίτερα σε μία εξωτερική κάρτα ήχου, είναι επί της ουσίας ένα DAC (Digital to Analog Converter) με συγκεκριμένη ωμική αντίσταση και ενισχυτή ακουστικών,  του οποίου η αποστολή του είναι να δρομολογεί ακουστικά και μόνο!!! Αυτό συμβαίνει γιατί από την μία στην θύρα αυτή υπάρχει η έλλειψη της γείωσης και από την άλλη το σήμα που εξέρχεται δεν είναι Line. Αποτέλεσμα της συνθήκης αυτής είναι ότι το σήμα, το οποίο εσφαλμένα θα δρομολογηθεί σε ηχεία (ενεργά εννοείται) είτε σε κάποιον ενισχυτή δεν θα είναι ούτε φυσιολογικός ούτε σωστός. Τα ενεργά ηχεία (που περιλαμβάνουν τον ενισχυτή στο εσωτερικό τους) ή ένας ενισχυτής ηχείων θα πρέπει να λαμβάνουν το ηχητικό σήμα από μία εξωτερική  κάρτα ήχου ή ένα Audio Interface από τις Line εξόδους που περιλαμβάνονται συνήθως στο πίσω μέρος και είναι τις περισσότερες φορές (αν όχι πάντα) balanced.

Κάθε φορά λοιπόν που θέλουμε να εξάγουμε ήχο από κάποια συσκευή στο σπίτι μας αλλά ιδιαίτερα από dedicated προϊόντα στον τομέα του multimedia ήχου (όπως κάρτες ήχου κτλ) θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η κάθε θύρα έχει την δική της αποστολή…..

 

Comments are closed.